Pierogi z kurkami

Robot chodzi, na patelni duszą się kurki, wałkuję ciasto, nadziewam farsz, zawijam warkocza i gotowe! Zapraszam na pierogi z kurkami ze śmietankowym sosem pietruszkowym. Duet doskonały!

pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami

składniki na ok. 30 szt.:

ciasto:

  • 300g mąki
  • 1 jajko
  • 150 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

 

farsz:

  • 500g kurek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki siekanej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz

 

sos pietruszkowy:

  • 150ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wyrabiam hakiem w robocie kuchennym (lub zagniatam ręcznie). Ciasto zwijam w folię i odkładam na pół godziny, żeby „odpoczęło”.

Kurki dokładnie oczyszczam (ja robię to pod wodą), siekam. Cebulę kroję w kostkę.

Cebulę smażę na maśle, aż zrobi się szklista, kurki duszę pod przykryciem aż wypłynie z nich cała woda, następnie odkrywam i gotuję aż woda odparuje.

W misce mieszam cebulę, kurki, pietruszkę, tymianek, sól i pieprz.

Ciasto rozwałkowuję partiami (cały czas pozostałą część trzymam w folii). Szklanką wykrawam kółka, układam łyżeczkę farszu na środek, zlepiam brzegi.
Pierogi wrzucam na osolony wrzątek, gotuję 3-4 minuty po wypłynięciu.

Podaję z sosem pietruszkowym – pietruszkę z solą, pieprzem i oliwą blenduję na pesto, dodaję śmietankę i lekko podgrzewam, aby sos zgęstniał.

pierogi z kurkami

 

pierogi z kurkami

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *