Pierogi z jagodami

Najlepsze, bo domowe. Idealne ciasto, farsz z samych jagód z cukrem, bez sztucznych dodatków. Latem używam świeżych owoców, zimą polecam mrożone. Smakują doskonale! Zapraszam na pierogi z jagodami.

Pierogi z jagodami

składniki na ok. 30  szt.:

ciasto:

  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego ciepłego masła
  • ok. 80 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

farsz:

  • 500g jagód (mrożonych lub świeżych)
  • 2 łyżki cukru

przygotowanie:

Ciasto wyrabiam ze wszystkich składników. Zawijam w folię i odkładam na 15 minut.

Jagody rozmrażam na sicie, aby pozbyć się soku (używając świeże owoce myję je pod bieżącą wodą, pozostawiam na sicie, aby odciekły). Wrzucam do miski i zasypuję cukrem. Mieszam.

Ciasto rozwałkowuję, wycinam szklanką kółeczka, nakładam łyżeczką jagody i zawijam. Brzegi zagniatam wg uznania (palcami, widelcem lub maszynką). Jeśli brzegi pieroga nie lepią się dokładnie wystarczy przed zlepieniem posmarować lekko wodą.

Pierogi wrzucam do wrzącej, osolonej wody, gotuję ok. 4 minut po wypłynięciu.

Podaję z gęstą śmietaną z cukrem.

 

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment