Piernik z orzechami i suszonymi śliwkami

Zapraszam Was do wypróbowania kolejnego przepisu na piernik świąteczny. Tym razem z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami. Wspaniały, wilgotny i aromatyczny piernik na zbliżające się Święta. Jeśli czujecie niedosyt słodkości zróbcie polewę czekoladową. Smacznego!

piernik z orzechami i suszonymi śliwkami

Piernik z orzechami i suszonymi śliwkami

składniki:

  • 125g mąki pszennej
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • 1 jajko w temp. pokojowej
  • 65g miękkiego masła
  • 50g cukru
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka melasy / miodu
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta pieprzu
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 10 śliwek suszonych
  • garść orzechów włoskich

piernik z orzechami i suszonymi śliwkami

przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewam do 180oC .

Masło ucieram z jajkiem i cukrem na gładką, puszystą masę.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (w misce nad gotującą się wodą) i dodaję do masy jajecznej.

Następnie dodaję łyżkę melasy / miodu, wszystkie przyprawy, mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam.

Stopniowo dodaję mleko. Mieszam aż ciasto będzie jednolite.
Na koniec dodaję posiekane orzechy i pokrojone w mniejsze kawałki śliwki.

Mieszam i przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25×12 cm.

Wstawiam ciasto do piekarnika i piekę „góra dół” 40 minut (do suchego patyczka).

piernik z orzechami i suszonymi śliwkami

One thought on “Piernik z orzechami i suszonymi śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *