Piernik z czekoladą i migdałami

W tym roku wyjątkowo wcześnie przeżywam zbliżające się Święta. Prezenty już zaczynam kupować, przepisy też już testuję… i bardzo dobrze! Lubię mieć wszystko zaplanowane, zorganizowane i uporządkowane. Wam też polecam zacząć o tym myśleć. Może pomogę Wam pysznym przepisem na piernika z gorzką czekoladą i płatkami migdałów (możecie użyć również rodzynek, orzechów lub suszonych śliwek). Spróbujcie koniecznie, bo efekt jest pyszny!

A przy okazji zachęcam wszystkich do wzięcia udziału w Świątecznej Zbiórce Żywności – wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym. Każdy z nas może być Superbohaterem!

piernik z czekoladą i migdałami

Piernik z czekoladą i migdałami

składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej + 3 łyżki ciepłej wody
  • 100g cukru
  • 100g miodu
  • 60g melasy (jeśli nie macie to jeszcze tyle miodu)
  • 150g masła
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki mielonego jałowca
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady
  • garść płatków migdałowych

piernik z czekoladą i migdałami

przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewam do 180oC .

Masło rozpuszczam w garnku z miodem, melasą, cukrem i przyprawami. Zdejmuję z ognia.

Jajka roztrzepuję z mlekiem i sodą rozpuszczoną w ciepłej wodzie.

Do garnka dodaję mleko z jajkami i dokładnie mieszam.

Przelewam wszystko do dużej miski i stopniowo dodaję mąkę. Mieszam aż ciasto będzie jednolite, powinno mieć konsystencję budyniu.
Na koniec dodaję posiekaną czekoladę i migdały.

Mieszam i przelewam do natłuszczonej formy o wymiarach 30×12 cm.

Wstawiam ciasto do piekarnika i piekę „góra dół” ok. 45 minut (do suchego patyczka).

piernik z czekoladą i migdałami

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

5 komentarzy

  • BernadettaP 25 listopada 2013 at 09:36

    Dziękuję bardzo za dołączenie do akcji i za wspaniały przepis na piernik 🙂

    Reply
  • gin 25 listopada 2013 at 21:36

    Ten piernik wygląda wspaniale 🙂

    Reply
  • jula 26 listopada 2013 at 19:25

    dodatek migdałów brzmi przekonująco 😉

    Reply
  • codojedzenia 28 listopada 2013 at 20:40

    Pyszny piernik ci wyszedł! Pierwszy raz się spotkałam, z tym, że ktoś dodaje jałowiec do piernika. Ciekawe połączenie!
    Pozdrawiam!

    Reply
    • shabbyeat 29 listopada 2013 at 09:56

      Był naprawdę pyszny, trzymał świeżość przez kilka dni, a w zasadzie z każdym dniem smakował jeszcze lepiej. Idealny na Święta. Dzięki!

      Reply

Leave a Comment