Pieczone udka w 7 smakach

Mięso, Sezon na grilla 0 comments

Tanie, szybkie, proste i wyjątkowo smaczne. Nietuzinkowa kompozycja rozgrzewających przypraw sprawia, że zwyczajne udka smakują niezwyczajnie. Spróbujcie koniecznie z piekarnika lub z grilla!

Pieczone udka w 7 smakach

Pieczone udka w 7 smakach

składniki:

  • 6 pałek z kurczaka
  • 1 czerwona cebula

marynata „7 smaków”:

  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 cm startego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki zmielonego kminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy

przygotowanie:

Czosnek wyciskam lub drobno siekam a następnie wszystkie składniki marynaty dobrze łączę.

Umyte i osuszone udka z kurczaka nacieram marynatą i odstawiam do lodówki na noc lub na 3 godziny.

Piekarnik nagrzewam do 190oC

Udka układam w formie do pieczenia, cebulę kroję w krążki, układam pomiędzy udkami i przykrywam folią spożywczą. Piekę pod przykryciem ok. 60 minut. Gdy udka będą mięciutkie zdejmuję folię i dopiekam  ok. 10 minut od góry.

Jeśli przygotowujemy udka na grillu to pieczemy ok. 40 minut (należy sprawić czy mięso odchodzi od kości).

Wspaniale smakują z ryżem i grillowanymi warzywami.

Pieczone udka w 7 smakach

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *