Pieczone marchewki na słodko z sezamem

Cały pęk młodych marchewek udało mi się kupić na targu (możecie do tego użyć zwykłych marchewek, lecz bardzo twardych i soczystych, żeby nie były wysuszone). Wpadł mi w rękę również słodziutki granat. Miałam ogromną ochotę zjeść coś zdrowego, ale na słodko, więc wyszperałam w internecie wspaniały przepis. Zawsze na targu kupuję pęczek świeżej kolendry, dlatego wykorzystałam ją również do marchewek zmieniając tym odrobinę oryginalny przepis. Spróbujcie, czy Wam będzie pasował taki dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Marchewki doskonale sprawdzą się na świątecznym obiedzie i w sezonie grillowym. Mniam!

pieczone marchewki na słodko z sezamem

Pieczone marchewki na słodko z sezamem

przepis pochodzi z The Cafe Sucre Farine z małą modyfikacją

składniki:

  • 1 kg młodej marchewki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 2 garści ziaren z granatu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki siekanej świeżej kolendry
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Marchewki obieram i kroję wzdłuż w paski szerokie na ok. 0,5 cm. Układam do naczynia żaroodpornego, polewam oliwą, miodem, dodaję tymianek, sól i pieprz, mieszam.

Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 200oC na 10 minut. Mieszam marchewki, dodaję sezam i ponownie wstawiam do pieca na 5-7 minut.

Wyjmuję, dodaję kolendrę i ziarna granatu.

pieczone marchewki na słodko z sezamem pieczone marchewki na słodko z sezamem

 

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • Mika z FoodCookLove 13 listopada 2014 at 15:03

    Uwielbiam połączenie warzyw z sezamem i już teraz wiem, że ta marchewka musi smakować fantastycznie! Zresztą tak też wygląda 🙂

    Reply

Leave a Comment