Pieczarki pieczone z ziołami i winem

Wracam po dłużej przerwie. Miałam wiele na głowie, musiałam odpocząć,  przez co Was trochę zaniedbałam…. ale wracam! Już zabieram się do roboty i przepisy będą się regularnie pojawiać. Dzisiaj piekę aromatyczne pieczarki z ziołami i winem – zdrowo i ziołowo.

pieczarki pieczone z ziołami i winem

Pieczarki pieczone z ziołami i winem

składniki:

  • 500g pieczarek
  • 1 łyżeczka tymianku (lub 2-3 pojedyncze gałązki)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (lub 2 gałązki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 70ml wina białego
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Pieczarki myję, kroję na pół lub ćwiartki. Układam do naczynia.

Posypuję ziołami, czosnkiem w plasterkach, doprawiam solą i pieprzem. Podlewam winem, a kawałki masła układam na pieczarkach.

Piekarnik rozgrzewam do 220oC i piekę 25 minut.

Podaję do pieczonych mięs lub jako osobne danie.

pieczarki pieczone z ziołami i winem pieczarki pieczone z ziołami i winem

Niskokaloryczny styczeń

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *