Pesto z rukoli

Czy wiecie co oznacza słowo „pesto”?  Nazwa pochodzi z języka włoskiego i oznacza różnego rodzaje sosy przygotowywane ze składników ucieranych w moździerzu. Każdy zna pesto z bazylii i orzeszków piniowych (pesto genovese), ale może nie każdy zna pesto z rukoli. Właściwie to pesto możemy przygotować z dowolnego „zielska” z jakimś rodzajem orzechów, oliwą z oliwek i twardym serem dojrzewającym. Pyszny, prosty i szybki dodatek do makaronu lub sałatek.

pesto z rukoli

Pesto z rukoli

składniki:

  • 2 garści rukoli
  • garść migdałów (ja użyłam słonych)
  • 2 łyżki startego parmezanu / grana padano
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucam do malaksera, miksuję tak, aby były wyczuwalne kawałeczki migdałów.

Pesto mieszam z ugotowanym makaronem lub dodaję do sałatki.

Takie pesto możemy przełożyć do słoika, zalać wierzch oliwą, szczelnie zamknąć i przechowywać kilka dni w lodówce.

pesto z rukoli
Domowy Wyrób

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *