Penne ze szparagami i kozim serem

Nareszcie! Sezon na szparagi w pełni. Tęskniłam za ich smakiem przez całą zimę. Dziś makaron ze szparagami a niebawem inne przepisy z ich udziałem.

penne ze szparagami i kozim serem

Penne ze szparagami i kozim serem

składniki:

  • 160g makaronu penne
  • pęczek zielonych szparagów
  • 100g koziego sera (do smarowania)
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 50g tartej mozzarelli/parmezanu
  • orzeszki pini
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

 penne ze szparagami i kozim serem

przygotowanie:

Makaron gotuję al dente.

Odłamuję zdrewniałą końcówkę szparagów, kroję dobre części na 3-4 cm kawałki. Wrzucam do wrzątku na 8 minut (kawałki z główką szparaga wrzucam po 4 minutach, aby gotowały się 4 minuty).

Szczypiorek siekam, szynkę kroję w małe kawałki, ser ścieram na tarce.

Makaron, szparagi, serek, szynkę i połowę szczypiorku wrzucam do miski, mieszam aż serek się rozpuści od ciepła makaronu i szparagów.

Przekładam na talerze, posypuję tartym serem, orzeszkami i resztą szczypiorku. Przyprawiam świeżo mielonym pieprzem.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *