Penne z kurkami

Już z utęsknieniem czekam na “prawdziwe” grzyby, a tymczasem jeszcze propozycja kurek z makaronem w sosie grzybowo-śmietankowo-tymiankowym.

penne z kurkami

Penne z kurkami

składniki:

  • 160g makaronu penne
  • 200g kurek
  • 1 cebulka
  • 100g serka do smarowania o smaku grzybowym
  • 100ml śmietanki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 2 gałązki świeżego)
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Makaron gotuję al dente.

Cebulę kroję w kostkę, smażę ją na 2 łyżkach masła.

Kurki dokładnie myję, osuszam i duszę na patelni. Odlewam całą wodę z kurek i dokładam 2 łyżki masła, smażę 7-8 minut i dorzucam cebulę.

W rondelku zagrzewam śmietankę, dokładam serek i dokładnie mieszam, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.

Makaron mieszam dokładnie z sosem, na wierzch wrzucam kurki z cebulą, lekko mieszam. Penne z kurkami wykładam na talerze.

penne z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *