Pęczak z suszonymi owocami

Zjadajcie duże ilości pęczaku, który jest bogaty w kwas foliowy, białko, beta karoten i błonnik. Zmniejsza również poziom cholesterolu we krwi i wpływa doskonale na pracę naszego serca. W niektórych krajach jest stosowany do leczenia kardiologicznego. Zatem smacznego pęczaku pod każdą postacią – dziś w suszonymi owocami. Również doskonały dla naszych pociech. Warto „przemycić” im trochę kaszy w słodkiej postaci.

pęczak z suszonymi owocami

Pęczak z suszonymi owocami

składniki dla 3-4 porcje:

  • 180g pęczaku
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonych śliwek
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałowych

sos:

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

przygotowanie:

Pęczak opłukuję i namaczam w wodzie całą noc (lub 5-6 godzin). Odsączany pęczak wrzucam na osolony wrzątek i gotuję ok. 20 minut (tak, aby był al dente). Mieszam często, aby nie przywarł do dna garnka. Ugotowaną kaszę pozostawiam na sicie kilka minut.

Do jeszcze ciepłej kaszy dodaję miód, cytrynę i cynamon. Mieszam dokładnie.

Suszone owoce kroję w mniejsze kawałki i dorzucam do kaszy wraz z migdałami.

Warto schłodzić całość w lodówce ok. 20 minut.

 pęczak z suszonymi owocami

4 thoughts on “Pęczak z suszonymi owocami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *