Pęczak z suszonymi owocami

Zjadajcie duże ilości pęczaku, który jest bogaty w kwas foliowy, białko, beta karoten i błonnik. Zmniejsza również poziom cholesterolu we krwi i wpływa doskonale na pracę naszego serca. W niektórych krajach jest stosowany do leczenia kardiologicznego. Zatem smacznego pęczaku pod każdą postacią – dziś w suszonymi owocami. Również doskonały dla naszych pociech. Warto „przemycić” im trochę kaszy w słodkiej postaci.

pęczak z suszonymi owocami

Pęczak z suszonymi owocami

składniki dla 3-4 porcje:

  • 180g pęczaku
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonych śliwek
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałowych

sos:

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

przygotowanie:

Pęczak opłukuję i namaczam w wodzie całą noc (lub 5-6 godzin). Odsączany pęczak wrzucam na osolony wrzątek i gotuję ok. 20 minut (tak, aby był al dente). Mieszam często, aby nie przywarł do dna garnka. Ugotowaną kaszę pozostawiam na sicie kilka minut.

Do jeszcze ciepłej kaszy dodaję miód, cytrynę i cynamon. Mieszam dokładnie.

Suszone owoce kroję w mniejsze kawałki i dorzucam do kaszy wraz z migdałami.

Warto schłodzić całość w lodówce ok. 20 minut.

 pęczak z suszonymi owocami

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

4 komentarze

  • Ervisha 22 stycznia 2014 at 10:39

    Bardzo lubię pęczek… Odkryłam go niedawno ale jest cudowny 🙂

    Reply
  • Natalie 22 stycznia 2014 at 14:36

    Uwielbiam ! Pyszny z dużą ilością orzechów 🙂

    Reply
  • shabbyeat 22 stycznia 2014 at 17:51

    oczywiście orzechy też pasują do tego idealnie 🙂

    Reply
  • BasJula 22 stycznia 2014 at 18:22

    Pęczak z suszonymi owocami pachnie nam bardzo smacznie:) chętnie spróbujemy, zwłaszcza że to bardzo zdrowe danie! 🙂

    Reply

Leave a Comment