Pęczak z grzybami

Pyszny jesienny obiad, czyli grzybowe pęczotto. Zamiast tradycyjnego ryżu do risotto gotujemy pęczak, dodajemy grzyby, cebulkę, pietruszkę i parmezan. Pachnie i smakuje wyśmienicie.

pęczak z grzybami

Pęczak z grzybami

składniki na 2 porcje:

  • 120 g pęczaku
  • ok. 8-10 grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 100ml śmietanki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki Parmezanu / Grana Padano
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Pęczak opłukuję pod zimną wodą, zalewam wodą i odstawiam na 3-4 godziny. Kaszę gotuję w świeżej osolonej wodzie przez ok. 20 minut (al dente).

Grzyby zalewam szklanką wody, moczę je przez 20 minut. Wodę z moczenia grzybów zostawiam na później.

Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju, dodaję pokrojone w kostkę grzyby. Na patelnię wrzucam ugotowany pęczak, dolewam śmietankę i wodę z moczenia grzybów. Duszę kilka minut, aby przeszły smaki.

Na koniec dodaję starty parmezan i posiekaną pietruszkę.

 pęczak z grzybami
Imieniny u cioci
Smaczna Jesień

One thought on “Pęczak z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *