Pęczak z ciecierzycą i żurawiną

W jednej z warszawskich galerii handlowych natknęłam się na pyszną „sałatkę” (sałaty w niej akurat nie ma) z ciecierzycą, żurawiną, fetą i ogórkami. Zamiast pęczaku był brązowy ryż, ja miałam akurat pęczak i uważam, że to również doskonałe połączenie.

pęczak z ciecierzycą i żurawiną

Pęczak z ciecierzycą i żurawiną

składniki dla 2 osób:

  • 100g pęczaku
  • 1 puszka ciecierzycy
  • pół opakowania pokruszonego sera feta
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 mała czerwona cebulka
  • pół ogórka
  • 1 łyżka siekanej pietruszki
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz, chili

przygotowanie:

Pęczak opłukuję i namaczam 5-6 godzin przed gotowaniem (jeśli się nie uda to co najmniej godzinę). Odsączam pęczak, wrzucam na wrzątek i gotuję na średnim ogniu do miękkości (ok. 25minut, należy sprawdzać jędrność ziaren, aby nie przegotować). Ugotowaną kaszę pozostawiam na sicie do ostygnięcia.

Ogórka kroję w kostkę, cebulę w pół krążki.

Wrzucam wszystkie składniki do kaszy, przyprawiam solą, pieprzem i chili, dodaje 2 łyżki oleju, mieszam.

Dobrze jest schłodzić sałatkę przed podaniem ok. 30 minut w lodówce.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

4 komentarze

  • Luka Li 14 czerwca 2013 at 12:49

    Świetny przepis! Dziękuję za udział w akcji „Zainspiruj się kaszą!” 🙂

    Reply
  • Goa 20 czerwca 2013 at 22:35

    pyszna propozycja, aż sama spróbuję

    Reply
  • Mi$ka 14 września 2013 at 09:45

    A gdzie ta ciecierzyca z tytułu?

    Reply
    • shabbyeat 14 września 2013 at 10:21

      Ha! Tyle czasu i nikt nie zwrócił uwagi, dzięki!

      Reply

Leave a Comment