Pęczak z brokułami

Ryż i kasza, Sałatki, Walentynki 0 comments

Od jakiegoś czasu kocham pęczak i regularnie wyszukuję nowe przepisy z tą kaszą w roli głównej. Natknęłam się na rewelacyjny przepis na blogu Dietetyk w stolicy. Koniecznie musiałam spróbować (wprowadziłam minimalne zmiany). Sałatka jest cudowna. Pamiętajcie, że pęczak powinien być moczony całą noc, wtedy po ugotowaniu jest jędrny. Smacznego!

pęczak z brokułami

Pęczak z brokułami

składniki dla 3-4 osoby:

  • 180g pęczaku
  • 6-7 różyczek brokułu (ok. ½ dużego brokułu)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 pomidor
  • 2 jajka

sos:

  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Pęczak opłukuję i namaczam w wodzie całą noc (lub 5-6 godzin). Odsączany pęczak wrzucam na osolony wrzątek i gotuję ok. 20 minut (tak, aby był al dente). Ugotowaną kaszę pozostawiam na sicie do ostygnięcia.

Do wrzątku wrzucam brokuł i gotuję ok. 4-5 minut. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na ćwiartki. Pomidora kroję w dużą kostkę.

Składniki sosu łączę i mieszam z kaszą i kukurydzą.

Resztę składników (brokuł, jajko i pomidor) układam na kaszy lub delikatnie mieszam.

Warto całą sałatkę schłodzić 30 minut w lodówce przed podaniem.

pęczak z brokułami

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *