Pasztet z gęsi

Rewelacyjny przepis na pasztet z kawałkami mięsa gęsiego. Zwykłe pasztety już mi się znudziły, dlatego proponuję szlachetniejszą wersję.

pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi

składniki:

  • 0,7 kg upieczonego mięsa z gęsi
  • 0,5 kg boczku/podgardla
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego np.karkówka
  • 0,5 kg mięsa wołowego np. łopatka
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka
  • 1 kajzerka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżeczki estragonu
  • łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

pasztet z gęsi

przygotowanie:

Mięso z gęsi – najłatwiej kupić mrożone udka. Rozmrażam, przyprawiam solą i pieprzem i piekę w temperaturze 180oC ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu obieram mięso z kości i skór, kroję w kostkę (do pasztetu mięso z gęsi wrzucam niezmielone). Tłuszcz z pieczenia zostawiam do wysmarowania foremek do pasztetu a skóry do zmielenia.

Pozostałe mięsa kroję w kostki o boku 3-4cm. Na rozgrzanej patelni podsmażam najpierw boczek (wytopi się z niego tłuszcz do dalszego smażenia), przerzucam do garnka. Na patelnię w wytopionym tłuszczem wrzucam pozostałe mięso, podsmażam ze wszystkich stron i dorzucam do garnka.

Mięso w garnku zalewam wodą do połowy wysokości, dodaję obraną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotuję ok. 2 godzin na wolnym ogniu.

Ugotowane mięso, cebulę, bułkę (namoczoną w wywarze z mięsa) i upieczone skóry gęsi mielę dwukrotnie w maszynce. Dodaję jajka, doprawiam bardzo porządnie solą, pieprzem, estragonem i gałką, dokładnie mieszam. Jeśli pasztet wydaje nam się suchy dodaję tłuszcz zebrany z ostudzonego wywaru po gotowaniu mięsa. Na koniec wrzucam pokrojone mięso z gęsi, mieszam.

Wykładam na foremki wysmarowane tłuszczem z pieczenia gęsi i posypane bułką tartą. Na wierzch posypuję lekko bułkę tartą. Piekę 1,5 godz. w temperaturze 170oC.

 pasztet z gęsi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *