Pasztet rybny

Doskonały, wilgotny, wyrazisty w smaku. Taki jest ten pasztet rybny. Święta już za nami, ale ten pasztet będzie dobry na każdą okazję i na Święta Wielkanocne, które już wcale nie tak daleko.

pasztet rybny

Pasztet rybny

inspiracja z Lepszy Smak

składniki na formę 24x10cm:

  • 400g łososia (filet)
  • 200g miruny (filet)
  • 250g tilapii (filet)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • cebula
  • marchewka
  • 2 łyżeczki estragonu
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • oliwa z oliwek
  • 3 ugotowane jajka
  • 2 jajka surowe
  • 1 sucha kajzerka
  • 100ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól,pieprz

przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewam do 1800C.

Oczyszczone filety ryb solę, pieprzę, układam do naczynia żaroodpornego. Dodaję ząbki czosnku, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, obraną marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe, estragon. Polewam oliwą. Przykrywam. Wstawiam do piekarnika na 35 minut.

Bułkę namaczam w mleku do całkowitego zmiękczenia.

Tłuszcz wytopiony podczas pieczenia zlewam do osobnego naczynia i zostawiam na później. Ryby i resztę składników z pieczenia studzę.

Ryby „przeglądam” palcami i wyjmuję ości.

Wszystkie składniki (ryby, pozostałe składniki z pieczenia, jajka ugotowane, jajka surowe, namoczoną bułkę) mielę dwukrotnie w maszynce. Doprawiam gałką, solą, pieprzem, aby smak był bardzo wyraźny. Dodaję tyle tłuszczu ile uznam za słuszne (masa do pasztetu musi być mazista). Masę przekładam do formy silikonowej (lub blaszanej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą). Pasztet dekoruję ziarnami kolorowego pieprzu. Piekę w 1800C przez godzinę, aż wierzch będzie zarumieniony. Upieczony pasztet całkowicie schładzam.

Podaję z chrzanem lub ćwikłą.

pasztet rybny

pasztet rybny

Wigilia 2014

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *