Papryka marynowana

Coś wspaniałego! Zajadam się nią na każdych świętach i imieninach. Do tej pory kupowałam na bazarach od prywatnych sprzedawców, a teraz postanowiłam zrobić sama. To na serio jest proste i warte poświęconego czasu.

Papryka marynowana

składniki na ok 4 półlitrowe słoiki:

  • 5 papryk czerwonych
  • 2 papryki żółte
  • do każdego słoika po 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki białej gorczycy

zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki soli

przygotowanie:

Słoiki i przykrywki dokładnie myję, wstawiam do zimnego piekarnika i nagrzewam do 110 stopni, wyparzam przez 30 minut.

Papryki oczyszczam, kroję na kawałki.

Do każdego słoika wkładam przyprawy.

Zalewę octową zagotowuję, wrzucam na papryki na 1 minutę, po czym papryki przekładam ciasno do słoików a zalewę doprowadzam ponownie do wrzenia, gorącą wlewam do słoików, zakręcam.

Pasteryzuję w garnku przez 30 minut.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment