Papryka faszerowana

Mięso 0 comments

Pyszne, chrupiące, słodkie i tanie papryki znajdziemy aktualnie na bazarze, więc planujemy danie z paprykami. Kupujemy jeszcze mięsko od zaprzyjaźnionej pani w mięsnym i idziemy z zakupami do domu. Kilka prostych czynności i pyszny obiad gotowy. Smacznego!

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

składniki:

  • ok. 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 4 papryki kolorowe
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 gałązki świeżego oregano / 2 łyżeczki suszonego
  • sól, pieprz
  • kawałek mozzarelli

przygotowanie:

Mięso mieszam dokładnie z posiekaną cebulą, jajkiem, ziołami, przyprawami i bułką tartą. Mięso należy mocno posolić, aby po upieczeniu było odpowiednio doprawione.

Odcinam „kapelusz” w każdej papryce, czyszczę z nasion.

Gotowe mięso nakładam do papryk i przykrywam „kapeluszem”. Wstawiam do naczynia podlanego wodą.

Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez 40 minut. Wyjmuję, zdejmuję wierzch i układam plastry sera i zapiekam jeszcze 10 minut.

Papryka faszerowana

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *