Papryka faszerowana

Pyszne, chrupiące, słodkie i tanie papryki znajdziemy aktualnie na bazarze, więc planujemy danie z paprykami. Kupujemy jeszcze mięsko od zaprzyjaźnionej pani w mięsnym i idziemy z zakupami do domu. Kilka prostych czynności i pyszny obiad gotowy. Smacznego!

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

składniki:

  • ok. 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 4 papryki kolorowe
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 gałązki świeżego oregano / 2 łyżeczki suszonego
  • sól, pieprz
  • kawałek mozzarelli

przygotowanie:

Mięso mieszam dokładnie z posiekaną cebulą, jajkiem, ziołami, przyprawami i bułką tartą. Mięso należy mocno posolić, aby po upieczeniu było odpowiednio doprawione.

Odcinam „kapelusz” w każdej papryce, czyszczę z nasion.

Gotowe mięso nakładam do papryk i przykrywam „kapeluszem”. Wstawiam do naczynia podlanego wodą.

Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez 40 minut. Wyjmuję, zdejmuję wierzch i układam plastry sera i zapiekam jeszcze 10 minut.

Papryka faszerowana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *