Pampuchy

Może gdzieś jedliście, może tylko słyszeliście, a może sami już robiliście… Przepyszne domowe pampuchy drożdżowe gotowane na parze z jagodowym dżemem i słodką śmietanką. Polecam szczególnie dla dzieciaków. 

Pampuchy

przepis z Moje Wypieki

składniki na 12 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej (+ 20 g do podsypywania)
  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 duże jajka, lekko roztrzepane
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli

przygotowanie:

2 łyżki mąki, drożdże, 50ml ciepłego mleka i 1 łyżeczkę cukru mieszam, odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. 

Pozostałą mąkę, mleko, jajka, żółtka, cukier, sól i zaczyn łączę i wyrabiam powoli ciasto. Dodaję masło, wyrabiam. Gotowe ciasto odkładam na min. godzinę do wyrośnięcia. 

Następnie dzielę ciasto na 12 równych kulek. 

Gotuję po 3 bułeczki na parze przez 10 minut (można w tradycyjnym garnku z gazą zawieszoną nad gotującą się wodą lub w naczyniu do gotowania na parze).  

Podaję ze słodką śmietaną, owocami, dżemem. 

One thought on “Pampuchy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *