Paella z krewetkami

Dzisiejsze danie jest popisowym daniem mojego męża. Ja zazwyczaj jestem pomocnikiem lub jedynie konsumentem (bardzo przyjemna rola). Paella (czyt. paeja) pojawia się na naszym stole na różne okazje już od wielu lat, dlatego dziwię się, że do tej pory nie znalazła się na blogu. Teraz nadrabiam zaległości i zachęcam do spróbowania.

paella z krewetkami

Paella z krewetkami

składniki dla 2-3 osób:

  • 2 woreczki ryżu parboiled
  • 5 pomidorów
  • 300g krewetek
  • 250g mieszanki owoców morza
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 150ml białego wina
  • ok. 600 ml bulionu drobiowego
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • cytryna

paella z krewetkami

przygotowanie:

Przygotowuję bulion (w tym przypadku polecam bulion z kostki).

Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skóry, wydrążam cały środek. Mięsistą część kroję w kostkę. Wrzucam na durszlak, solę (dzięki temu pozbędziemy się wody z pomidorów).

Mrożone krewetki i owoce morza przelewam wrzątkiem na sicie, solę i pieprzę, odstawiam.

Cebulę kroję w kostkę, czosnek wyciskam.

Na żeliwnym woku (lub patelni) rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę, smażę 3-4 minuty. Dodaję czosnek, smażę chwilę i wsypuję ryż. Wszystko razem mieszam i zalewam winem i bulionem.
Przykrywam i gotuję na dużym ogniu 15 minut (bez otwierania przykrywki).

Odkrywam, mieszam, dorzucam pomidory i owoce morza. Wszystko razem dokładnie mieszam, gotuję jeszcze 5-6 minut.

Podaję z ćwiartkami cytryny.

UWAGI:

Ilość płynu w paelli zależy od wielu czynników – od pomidorów, owoców morza oraz tego jak ryż wchłonie płyn.

Jeśli paella jest zbyt sucha i się przypala należy dolać bulionu.

U mnie na zdjęciach widać płyn w paelli (od razu po zdjęciu z gazu). Po kilku minutach ryż wchłania nadmiar i paella jest wyśmienita.

paella z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *