Ogórki małosolne

Ogórki małosolne robię w domu od lat przez całą wiosnę i lato. Jak jedne się skończą robię następne. W większości znikają te 2-3 dniowe, ale czasem trochę ogórków zostanie, dlatego gdy się mocno zakiszą robię zupę ogórkową.

W internecie można znaleźć wiele przepisów, w których na 1 litr wody używa się 1 łyżkę soli. Mam wrażenie, że wszyscy sugerują się słowem „małosolne”, co wcale nie oznacza małą ilość soli. W języku rosyjskim „solenie” oznacza kiszenie (ОГУРЦЫ МАЛОСОЛЬНЫЕ) i w ich recepturach znajdziecie proporcje na 1 litr wody 2 łyżki stołowe soli (w niektórych przepisach nawet 50 g soli na 1 litr wody!).

Ja się tego trzymam!

ogórki małosolne

Ogórki małosolne

składniki:

  • 1,2kg ogórków gruntowych (koniecznie twardych)
  • 2l wody
  • 4 łyżki soli
  • kilka gałązek kopru
  • kawałek chrzanu
  • 5 ząbków czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka ziaren gorczycy

przygotowanie:

Ogórki myję, wkładam do naczynia ceramicznego (może być szklane), na wierzch układam przekrojone na pół ząbki czosnku, wrzucam liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, chrzan i układam koper.

Sól rozpuszczam w szklance wody, zalewam ogórki wodą i roztworem solnym.

Przyciskam spodeczkiem i czekam 2 dni.

Zalanie ogórków ciepłą wodą przyspieszy proces kiszenia, a gdy 2-3 dniowe ogórki wstawimy do lodówki to spowolnimy kiszenie.

ogórki małosolne

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • Klaudia 19 maja 2013 at 10:39

    Uwielbiam ogórki małosolne, moja babci je robi bardzo często. Są pyszne

    Reply

Leave a Comment