Ogórki małosolne

Ogórki małosolne robię w domu od lat przez całą wiosnę i lato. Jak jedne się skończą robię następne. W większości znikają te 2-3 dniowe, ale czasem trochę ogórków zostanie, dlatego gdy się mocno zakiszą robię zupę ogórkową.

W internecie można znaleźć wiele przepisów, w których na 1 litr wody używa się 1 łyżkę soli. Mam wrażenie, że wszyscy sugerują się słowem “małosolne”, co wcale nie oznacza małą ilość soli. W języku rosyjskim “solenie” oznacza kiszenie (ОГУРЦЫ МАЛОСОЛЬНЫЕ) i w ich recepturach znajdziecie proporcje na 1 litr wody 2 łyżki stołowe soli (w niektórych przepisach nawet 50 g soli na 1 litr wody!).

Ja się tego trzymam!

ogórki małosolne

Ogórki małosolne

składniki:

  • 1,2kg ogórków gruntowych (koniecznie twardych)
  • 2l wody
  • 4 łyżki soli
  • kilka gałązek kopru
  • kawałek chrzanu
  • 5 ząbków czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka ziaren gorczycy

przygotowanie:

Ogórki myję, wkładam do naczynia ceramicznego (może być szklane), na wierzch układam przekrojone na pół ząbki czosnku, wrzucam liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, chrzan i układam koper.

Sól rozpuszczam w szklance wody, zalewam ogórki wodą i roztworem solnym.

Przyciskam spodeczkiem i czekam 2 dni.

Zalanie ogórków ciepłą wodą przyspieszy proces kiszenia, a gdy 2-3 dniowe ogórki wstawimy do lodówki to spowolnimy kiszenie.

ogórki małosolne

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

One Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *