Niemiecka sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana, czyli kartoffelsalat występuje w wielu odmianach. Jak to zazwyczaj bywa w każdej restauracji i w każdym niemieckim domu dostaniemy inną wersję tej sałatki. Czasem do ziemniaków dodawany jest majonez a czasem ocet. Dodatkowymi składnikami może być boczek, ogórki, jajka lub cebula. Najważniejsze jednak są ziemniaki! Sałatka idealnie pasuje do sznycla wiedeńskiego lub naszego klasycznego schabowego. Zapraszam do stołu.

niemiecka-sałatka-ziemniaczana

Niemiecka sałatka ziemniaczana

składniki:

przygotowanie:

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, studzę i kroję w kostkę.

Cebulę kroję w piórka.

Przygotowuję sos vinaigrette, mieszam wszystko i schładzam w lodówce.

niemiecka sałatka ziemniaczana

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

3 komentarze

  • Weronika 26 lutego 2014 at 13:57

    Dziekuje za dolaczenie do akcji „Kuchnia niemiecka”.Salatka pyszna!

    Reply
  • Aga 3 marca 2014 at 16:33

    Uwielbiam! W tej sałatce najważniejsze są ziemniaki, muszą być kleiste i przyjemnie żółte by oko nacieszyć odpowiednio. Podałaś tę sałatkę tak pięknie, że zgłodniałam na jej widok 🙂

    Reply
  • shabbyeat 6 marca 2014 at 15:05

    jest pyszna! dzięki 🙂

    Reply

Leave a Comment