Naleśniki ze szpinakiem i szynką włoską

Już kilka dni myślałam o wytrawnych naleśnikach. Przecież to nic trudnego, a farsz to już w ogóle całkowita dowolność, wkładamy to co uwielbiamy najbardziej. Więc czemu by nie zjeść domowych naleśników ze słonym nadzieniem? Oto i one: naleśniki ze szpinakiem, fetą i szynką parmeńską. Pycha!

naleśniki ze szpinakiem i szynką włoską

Naleśniki ze szpinakiem i szynką włoską

inspiracja z Kulinarne Podróże

składniki na 6 naleśników:

  • ½  składników na naleśniki wg mojego przepisu
  • 200g świeżego szpinaku
  • 6 plastrów szynki włoskiej
  • ¼ pokruszonej fety
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Naleśniki robię wg przepisu.

Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojony w plasterki czosnek i świeży szpinak. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam kilka chwil, aż szpinak zwiędnie, ale nadal pozostanie soczysto zielony. Zdejmuję z ognia.

Na połowę ciepłego naleśnika nakładam szpinak, ser feta i plaster szynki. Zwijam od strony składników w rulonik.

Jeśli naleśniki wystygły to już gotowe zawinięte układam na patelni i podgrzewam na małym ogniu.

Układam na talerzu.
Polecam podać z sosem ziołowym na bazie jogurtu naturalnego.

naleśniki ze szpinakiem i szynką włoską naleśniki ze szpinakiem i szynką włoską

Zima we WłoszechZimowy Obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *