Naleśniki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

No i jest przepyszny, zdrowy obiad. Naleśniki i szpinak przygotowane wcześniej, a teraz tylko podgrzać składniki i zrobić jajo sadzone i gotowe. Błyskawicznie i smakowicie.

Naleśniki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

składniki na 6 naleśników:

  • ½  składników na naleśniki wg mojego przepisu
  • 350g mrożonego szpinaku w liściach
  • ¼ pokruszonej fety
  • 2 ząbki czosnku
  • 50ml mleka chudego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 6 jajek

przygotowanie:

Naleśniki robię wg przepisu.

Rozmrożony i odciśnięty szpinak smażę na patelni z fetą, mlekiem, czosnkiem i przyprawami. Nie przykrywam, gotuję na wolnym ogniu, aby nadmiar wody odparował.

Jajka przygotowuję na specjalnej malutkiej patelni do jajek sadzonych. Smażę ok 5 minut na średnim ogniu, do całkowitego ścięcia białka.

Na środek ciepłego naleśnika (podgrzewam naleśniki na patelni bez tłuszczu jeśli były zrobione wcześniej) nakładam szpinak i jajko sadzone. Zwijam brzegi, podaję.

Naleśniki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

2 thoughts on “Naleśniki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *