Naleśniki pełnoziarniste (p.podstawowy)

Idzie lato, coraz cieplej. Zawsze w takim momencie roku zaczynamy myśleć o zmianach np.: zacznę biegać, ćwiczyć, jeździć rowerem do pracy i odżywiać się zdrowo. Mamy dużo planów na wakacje i przecież trzeba będzie założyć kostium na plaży. Dlatego biegnę z pomocą. I ja zaczynam wprowadzać zdrowe jedzenie do swojego jadłospisu. To będzie korzyść obopólna – i dla mnie i dla Was. Polecam obiadową wersję – naleśniki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym lub przekąskę na zimno, czyli naleśniki z szynką włoską i warzywami.

naleśniki pełnoziarniste

Naleśniki pełnoziarniste

składniki na 10-12 naleśników:

  • 220g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250ml mleka
  • 350ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ulubionych ziół/przypraw (oregano, bazylia, rozmaryn, papryka słodka)

przygotowanie:

Wszystkie składniki na naleśniki wkładam do wysokiego naczynia. Przy użyciu trzepaczki miksuję wszystko razem. Masa powinna być bardzo płynna, to ułatwi rozprowadzanie po patelni.

Patelnię do naleśników mocno nagrzewam, smaruję odrobiną oliwy, chochlą nabieram ciasto i wylewam na patelnię. Ciasto rozprowadzam przechylając patelnię. Smażę ok 1-2 min. z każdej strony.

naleśniki pełnoziarnistenaleśniki pełnoziarniste

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

  • Magda 23 kwietnia 2015 at 07:27

    Bardzo fajny pomysł z dietetycznymi przepisami, bo faktycznie kilka kilogramów przed sezonem plażowym przydałoby się zgubić 🙂 Naleśniki pełnoziarniste z pewnością dzisiaj wypróbuję!

    Reply
    • shabbyeat 26 kwietnia 2015 at 15:45

      będą się pojawiać zdrowe przepisy, już niebawem kolejne 🙂

      Reply

Leave a Comment