Naleśniki czekoladowo-kokosowe

Czy naleśniki śniadaniowe muszą być zwyczajne? Nie! W bardzo prosty sposób można je urozmaicić. Wystarczy dodać pyszne kakao i wiórki kokosowe, posypać cukrem pudrem i dodać owoce sezonowe. Wspaniałe śniadanie gwarantowane. Polecam szczególnie dla dzieci.

naleśniki czekoladowo-kokosowe

Naleśniki czekoladowo-kokosowe

składniki:

  • 230 g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka kakao

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • borówki lub inne drobne owoce

przygotowanie:

Wszystkie składniki na naleśniki wkładam do wysokiego naczynia. Przy użyciu trzepaczki miksuję wszystko razem. Masa powinna być bardzo płynna, to ułatwi rozprowadzanie po patelni.

Patelnię do naleśników mocno nagrzewam, smaruję olejem, chochlą nabieram ciasto i wylewam na patelnię. Ciasto rozprowadzam przechylając patelnię. Smażę ok 1-2 min. z każdej strony.

Do zrobienia kształtnych serduszek użyłam silikonowej formy.

naleśniki czekoladowo-kokosowe

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • Ervisha 14 lutego 2014 at 17:30

    Urocze i na pewno smaczne ;D

    Reply

Leave a Comment