Naleśnik grzybek

Pyszne śniadanko dla małych i dużych. Proponuję dziś prosty sposób na naleśniki inne niż zazwyczaj. Puszyste ciasto z cukrem pudrem a do tego dżemy, miód lub słodkie polewy.

naleśnik grzybek

Naleśnik grzybek

składniki na 3-4 grzybki:

  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 30 ml śmietanki
  • olej do smażenia

przygotowanie:

Jajka ucieram trzepaczką z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję mąkę, sól i śmietankę. Miksuję całość do połączenia składników.

Małą patelenkę rozgrzewam, smaruję olejem i wylewam ciasto. Smażę na średnim ogniu, pod przykryciem, ok. 3-4 min. z każdej strony.

Podaję z dżemem, czekoladą, cukrem pudrem lub owocami.

naleśnik grzybek

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *