Naleśnik grzybek

Pyszne śniadanko dla małych i dużych. Proponuję dziś prosty sposób na naleśniki inne niż zazwyczaj. Puszyste ciasto z cukrem pudrem a do tego dżemy, miód lub słodkie polewy.

naleśnik grzybek

Naleśnik grzybek

składniki na 3-4 grzybki:

  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 30 ml śmietanki
  • olej do smażenia

przygotowanie:

Jajka ucieram trzepaczką z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję mąkę, sól i śmietankę. Miksuję całość do połączenia składników.

Małą patelenkę rozgrzewam, smaruję olejem i wylewam ciasto. Smażę na średnim ogniu, pod przykryciem, ok. 3-4 min. z każdej strony.

Podaję z dżemem, czekoladą, cukrem pudrem lub owocami.

naleśnik grzybek

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment