Muffiny ze śliwkami

Kochani, sezon na śliwki trwa więc warto to wykorzystać. Pyszne są wrześniowe śliwki, możemy je wykorzystać na wiele sposobów – powidła, tarty, ciasta, kompoty. Tym razem proponuję przepis na wyśmienite muffiny ze śliwkami. Nie wymagają dużo pracy, więc można zrobić nawet jak goście już do nas jadą. Doskonałym pomysłem jest spakować dziecku takiego muffina do pudełeczka z drugim śniadaniem – nasza pociecha będzie uradowana. Kto jeszcze ma ochotę?

muffiny ze śliwkami

Muffiny ze śliwkami

składniki na ok. 12 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 125g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 125ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 śliwek

przygotowanie:

Śliwki myję, kroję na pół, wyjmuję pestkę i kroję w kostkę.

Masło ucieram z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaję stopniowo jajka, potem mleko i cały czas mieszam.

Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia (suche składniki).

Do suchych składników dodaję mokre. Mieszam wszystko silikonową łopatką lub trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.

Foremki wykładam papilotkami, nakładam po jednej łyżce ciasta, potem układam kawałki śliwek i dokładam na wierzch ciasto, tak aby foremka była wypełniona do 2/3 wysokości. Robię tak z każdą foremką.

Piekarnik nagrzewam do 200oC. Wypełnione foremki piekę w pozycji „góra dół” 30 minut (aż muffiny pięknie wyrosną i lekko popękają).

Studzę lub jem jeszcze ciepłe. Muffiny ze śliwkami gotowe!

muffiny ze śliwkami

ZapiszZapiszZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *