Muffiny z rabarbarem i truskawkami

Muffinki dobre na każdą okazję. Dziś szczególnie polecam, aby zapomnieć o deszczu i ponurym niebie. Klasyczne połączenie truskawek i rabarbaru w cieście muffinkowym. Na wierzchu płatki migdałów, a w środku kwaskowe owoce z nutą cynamonu. Smacznego!

muffiny z rabarbarem i truskawkami

Muffiny z rabarbarem i truskawkami

składniki na 8-10 sztuk:

  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki cukru cynamonowego
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 10 małych truskawek

na wierzch:

  • garść płatków migdałowych

przygotowanie:

Suche składniki wrzucam do dużej miski.

Mleko, olej i jajko roztrzepuję dokładnie i dolewam do miski z suchymi składnikami. Mieszam wszystko razem silikonową łopatką do uzyskania gładkiej masy.

Rabarbar obieram z twardych włókien i kroję na kawałki, z truskawek odrywam szypułkę i przekrajam na pół lub na ćwiartki. Owoce wrzucam do ciasta, mieszam.

Wlewam masę do foremek, mniej więcej do 4/5 wysokości, na wierzch każdego muffina posypuję płatki migdałów.

Piekarnik nagrzewam do 200oC. Piekę w pozycji „góra dół” 25 minut (aż muffiny pięknie wyrosną i lekko popękają).

muffiny z rabarbarem i truskawkami

ZapiszZapiszZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

One Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *