Muffiny z gruszką i żurawiną

Jesienne popołudnia miło spędzić przy herbacie, kawie i smacznym ciasteczku. Zaprośmy znajomych na spontaniczne spotkanie, przytulmy się do ukochanej osoby lub spędźmy czas z naszym dzieckiem i przygotujmy ekspresowe pełnoziarniste muffiny z gruszką i żurawiną. Zarówno gruszki jak i żurawina posiadają wiele cennych witamin. Dzięki temu, że są w postaci babeczki dzieci chętniej po nie sięgną, dorosłym też posmakują. Poczęstujcie swoje dzieciaki i znajomych porcją zdrowego deseru. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10 minut a pieczenie 25. To kiedy się widzimy?

muffiny z gruszką i żurawiną

Muffiny z gruszką i żurawiną

składniki na 6 sztuk:

  • 80g mąki pełnoziarnistej
  • 40 g mąki pszennej
  • 60g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 ml mleka
  • 30 ml oleju
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

przygotowanie:

Suche składniki (mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól) wrzucam do dużej miski i mieszam.

Mleko łączę z olejem i dolewam do miski z suchymi składnikami. Mieszam wszystko razem silikonową łopatką do uzyskania gładkiej masy.

Gruszkę obieram ze skórki, kroję w kosteczkę. Dorzucam do ciasta gruszkę i żurawinę. Delikatnie mieszam całość.

Wlewam masę do foremek, mniej więcej do 4/5 wysokości.

Piekarnik nagrzewam do 200oC. Piekę w pozycji „góra dół” 25 minut (aż muffiny pięknie wyrosną i lekko popękają).

muffiny z gruszką i żurawiną

 

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *