Muffiny wytrawne z serem i oregano

Zaczął się rok szkolny i przedszkolny. Za chwilę również studenci ruszą na wykłady. Każdy będzie głodny w trakcie zajęć, więc proponuję szybkie, domowe muffiny wytrawne z serem i oregano. Do środka możecie dodać co wam się zamarzy – szynkę, salami, boczek, kukurydzę, groszek, zioła i inne smakołyki. Łatwe w przygotowaniu (jak każde muffiny) więc zachęcie dzieciaki do współpracy. Wspaniałe babeczki z pewnością będą wam smakowały. Ja do tego proponuję zielone mini szparagi lub jeśli nie możecie takich nigdzie nabyć to zastąpcie je zieloną fasolką szparagową. Pyszna kompozycja dla każdego ucznia!

muffiny wytrawne z serem i oregano

Muffiny wytrawne z serem i oregano

składniki na 6 sztuk:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 plastry sera żółtego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko

 

przygotowanie:

Suche składniki (mąka, proszek, sól i oregano) wrzucam do dużej miski.

Mleko, olej i jajko roztrzepuję dokładnie i dolewam do miski z suchymi składnikami. Mieszam wszystko razem silikonową łopatką do uzyskania gładkiej masy.

Ser kroję w drobne kawałeczki i dodaję do ciasta, mieszam.

Masę nakładam łyżką do foremek, mniej więcej do 4/5 wysokości.

Piekarnik nagrzewam do 180oC. Piekę w pozycji „góra dół” 25 minut (aż muffiny pięknie wyrosną i lekko popękają).

muffiny wytrawne z serem i oregano

muffiny wytrawne z serem i oregano

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

One Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *