Muffiny mojito

Buszując po różnych blogach kulinarnych natrafiłam na blogu Śniadanie u Tiffanyego przepis na babeczki o smaku mojito, a że jestem na fali miętowych smaków, postanowiłam wypróbować. Wprowadziłam trochę swoich zmian i wyszła smakowa bomba! Mniam!

muffiny mojito

Muffiny mojito

składniki na 6-8 sztuk:

  • 180g mąki pszennej
  • 145 g cukru
  • 110ml mleka
  • 3 gałązki świeżej mięty
  • 80ml rumu
  • 50ml oleju
  • sok z połowy limonki
  • skórka z połowy limonki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli

krem:

  • 150g serka śmietankowego
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki rumu
  • 2 łyżeczki soku z limonki

muffiny mojito

przygotowanie:

Mleko podgrzewam z gałązkami mięty, aby się nie zagotowało. Odstawiam na ok. 10 minut, aby wystygło a mięta nadała aromat.

Suche składniki (mąka, cukier, skórka z limonki, proszek do pieczenia, soda i sól) wsypuję do dużej miski i mieszam.

Do mieszanki dodaję wystudzone mleko, rum, olej i sok z limonki.

Mieszam wszystko dokładnie (najlepiej silikonową łopatką lub trzepaczką). Konsystencja ciasta musi być bardzo gęsta, więc jeśli masa jest płynna należy dodać odpowiednią ilość mąki.

Nagrzewam piekarnik na 180oC.

Ciasto przekładam do foremek wypełnionych papilotkami.
Piekę 25-30 minut.

Przygotowanie kremu: wszystkie składniki miksuję trzepaczką na jednolitą masę. Na wystudzone muffiny wyciskam szprycą lekko schłodzony krem (schłodzony  ok. 7 minut w szprycy w lodówce).

muffiny mojito

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment