Muffiny marchewkowe

Wydawałoby się, że kuchnia amerykańska to tylko hamburgery, hot dogi i frytki. Jednak nie! To już mój trzeci przepis z kuchni zza Oceanu i to jaki pyszny! Zapraszam na muffiny marchewkowe.

muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

składniki na 6 sztuk:

  • 140 g mąki pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 100ml oleju
  • 90ml mleka
  • 1 jajko
  • 120g marchewki startej

muffiny marchewkowe

przygotowanie:

Łączę mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon.

Jajko roztrzepuję z olejem i dodaję do suchych składników.

Miksuję wszystko razem (można wymieszać ręcznie silikonową łopatką) do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodaję startą marchewkę i mieszam.

Ciasto nakładam do foremek wyłożonych papilotkami lub papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do 200oC. Piekę w pozycji „góra dół” 30 minut (aż muffiny pięknie wyrosną i lekko popękają).

muffiny marchewkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *