Muffiny marchewkowe

Wydawałoby się, że kuchnia amerykańska to tylko hamburgery, hot dogi i frytki. Jednak nie! To już mój trzeci przepis z kuchni zza Oceanu i to jaki pyszny! Zapraszam na muffiny marchewkowe.

muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

składniki na 6 sztuk:

  • 140 g mąki pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 100ml oleju
  • 90ml mleka
  • 1 jajko
  • 120g marchewki startej

przygotowanie:

Łączę mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon.

Jajko roztrzepuję z olejem i dodaję do suchych składników.

Miksuję wszystko razem (można wymieszać ręcznie silikonową łopatką) do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodaję startą marchewkę i mieszam.

Ciasto nakładam do foremek wyłożonych papilotkami lub papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do 200oC. Piekę w pozycji „góra dół” 30 minut (aż muffiny pięknie wyrosną i lekko popękają).

muffiny marchewkowe

muffiny marchewkowe

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *