Muffiny czekoladowo-bananowe

Często wypieki pochłaniają sporo czasu, a ja niekiedy potrzebuję natychmiast zrobić jakiś deser. Składniki na muffiny zawsze są w każdym domu. To jakie dodamy dodatki to już zależy tylko od naszych upodobań i tego co jest w szafkach. Ja kocham połączenie czekolady z bananami, dlatego dziś muffiny czekoladowo-bananowe.

Muffiny czekoladowo-bananowe

Muffiny czekoladowo-bananowe

składniki na 6-8 sztuk:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 90 g masła
  • 140 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 banan

Muffiny czekoladowo-bananowe

przygotowanie:

Masło z czekoladą rozpuszczam w kąpieli wodnej (w metalowej misce nad garnkiem z gotującą wodą). Łączę mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję jajka i ostudzoną masę czekoladową. Miksuję wszystko razem (można wymieszać ręcznie silikonową łopatką) do uzyskania gładkiej masy. Banana kroję na kawałki, dodaję do ciasta, mieszam. Wlewam masę do foremek, mniej więcej do 4/5 wysokości.

Piekarnik nagrzewam do 200oC. Piekę w pozycji „góra dół” 30 minut (aż muffiny pięknie wyrosną i lekko popękają).

Muffiny czekoladowo-bananowe

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment