Muffiny czekoladowe z jagodami

Wow, wow! Najlepsze muffiny jakie robiłam. Puszyste, delikatne, mocno czekoladowe i mocno jagodowe. Rewelacja!

muffiny czekoladowe z jagodami

Muffiny czekoladowe z jagodami

składniki na 6 sztuk:

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g cukru trzcinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 90 g masła
  • 1 jajko
  • 80g świeżych jagód (lub mrożone)

przygotowanie:

Masło z czekoladą rozpuszczam w kąpieli.

Łączę mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.

Do  ostudzonej masy czekoladowej dodaję jajko, mieszam dokładnie.

Do suchych składników dolewam masę czekoladową i mieszam łopatką, aż wszystko dobrze się połączy.

Do gotowej masy wsypuję jagody, mieszam delikatnie i nakładam ciasto do foremek, mniej więcej do 4/5 wysokości.

Piekarnik nagrzewam do 190oC. Piekę w pozycji „góra dół” 30 minut (aż muffiny pięknie wyrosną i lekko popękają).

muffiny czekoladowe z jagodami

muffiny czekoladowe z jagodami

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

4 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *