Mazurek różany

Kto uwielbia przetwory z dzikiej róży? Hmmm… ja! Dlatego na początek wiosny serwuję cudowny i wyjątkowo prosty deser.

mazurek różany

Mazurek różany

składniki (na formę ok.20cm x 30cm):

ciasto:

  • 150g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 130g masła (pokrojone w kostkę)
  • 40g cukru
  • 1 jajko

masa:

  • 250g sera mascarpone
  • 100g konfitury z róży / płatków róży w cukrze
  • 2 łyżeczki syropu malinowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych

przygotowanie:

Mąki, cukier i zimne masło rozcieram palcami lub w robocie kuchennym aż powstanie drobna kruszonka. Dodaję jajko i ugniatam ciasto. Jednolitą kulkę zawijam w folię i  odkładam na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzewam do 180oC.

Ciasto rozwałkowuję, formę wykładam papierem do pieczenia (to ułatwi wyjęcie ciasta) i układam ciasto w formie. Ciasto może się rwać, więc w razie potrzeby dolepiam kawałkami już w formie. Nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika na 40 minut.

Na 2-3 godziny przed podaniem mazurka mieszam mascarpone, konfiturę i syrop w jednolitą masę. Rozsmarowuję na wystudzonym cieście. Przyozdabiam płatkami migdałowymi i wkładam do lodówki.

mazurek różany

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment