Mazurek marcepanowy z bakaliami

Mniam mniam, sama słodycz. Wspaniały mazurek z marcepanem, suszonymi śliwkami i rodzynkami.

mazurek marcepanowy z bakaliami

Mazurek marcepanowy z bakaliami

składniki (na formę ok.20cm x 30cm):

  • kruchy spód do mazurka
  • 120g masy marcepanowej
  • 150g bakalii (rodzynek, suszonych śliwek)
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

mazurek marcepanowy z bakaliami

przygotowanie:

Na wystudzony spód do mazurka ścieram na tarce o grubych oczkach masę marcepanową. Na to wysypuję bakalie.

Jajka roztrzepuję z cukrem na puszystą masę, dodaję masło i przyprawy, mieszam wszystko i wylewam na ciasto.

Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 1900C na 30 minut.

mazurek marcepanowy z bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *