Maślany sos kurkowy

Dodatki, Sosy i dipy 1 comment

Kurki – bardzo wdzięczne grzybki, pasują do zupy, sosów, mięs, pierogów i wielu innych dań. Jeśli spotkacie na swojej drodze kurki to kupujcie i zróbcie pyszny sos, idealny np. do polędwiczek wieprzowych.

Maślany sos kurkowy

Maślany sos kurkowy

składniki:

  • 500 g kurek
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 ml śmietanki kremowej 30%
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z cytryny

przygotowanie:

Kurki dokładnie oczyszczam i osuszam.

Cebulę siekam w drobną kostkę, czosnek przeciskam przez praskę.

Podsmażam cebulę na złoty kolor na połowie ilości masła i jednej łyżce oliwy, dorzucam czosnek. Resztę masła i oliwę dodaję na patelnię wraz z kurkami. Smażę ok. 5 minut często mieszając.

Wlewam śmietankę, doprawiam, na koniec wrzucam natkę. Gotuję aż sos nabierze kremowej konsystencji.

Polecam podawać ze średnio wysmażoną polędwiczką.

Maślany sos kurkowy

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

One Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *