Marchewka z mango i chili

Organizując przyjęcia często brakuje mi pomysłów na sałatkę. Zawsze próbuję wymyślić coś nowego, a najczęściej na stole ląduje mix sałat z różnymi dodatkami w zależności od zasobności lodówki. A tym razem, buszując w czasopismach kulinarnych, wynalazłam coś innego –  pikantno-słodkie połączenie marchewki i mango z sosem chili.  Polecam również na spotkanie przy grillu.

marchewka z mango i chili

Marchewka z mango i chili

składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 mango

sos:

  • 1 mała papryczka chili lub pół dużej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka sosu chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

przygotowanie:

Oczyszczone i obrane marchewki kroję w cienkie paski o długości ok. 3cm. Wrzucam je do wrzątku i gotuję 2 minuty. Wyjmuję z wody i studzę.

Mango obieram i kroję w podobne plasterki co marchewka.

Papryczkę oczyszczam z pestek i kroję drobno w kosteczkę. Imbir ścieram na tarce.

Wszystkie składniki sosu łączę, doprawiam lekko solą. Polewam sosem marchew i mango, dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na min. 30 minut.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment