Marchewka z mango i chili

Organizując przyjęcia często brakuje mi pomysłów na sałatkę. Zawsze próbuję wymyślić coś nowego, a najczęściej na stole ląduje mix sałat z różnymi dodatkami w zależności od zasobności lodówki. A tym razem, buszując w czasopismach kulinarnych, wynalazłam coś innego –  pikantno-słodkie połączenie marchewki i mango z sosem chili.  Polecam również na spotkanie przy grillu.

marchewka z mango i chili

Marchewka z mango i chili

składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 mango

sos:

  • 1 mała papryczka chili lub pół dużej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka sosu chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

przygotowanie:

Oczyszczone i obrane marchewki kroję w cienkie paski o długości ok. 3cm. Wrzucam je do wrzątku i gotuję 2 minuty. Wyjmuję z wody i studzę.

Mango obieram i kroję w podobne plasterki co marchewka.

Papryczkę oczyszczam z pestek i kroję drobno w kosteczkę. Imbir ścieram na tarce.

Wszystkie składniki sosu łączę, doprawiam lekko solą. Polewam sosem marchew i mango, dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na min. 30 minut.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *