Makaron z kalafiorem pod beszamelem

Ta propozycja może stanowić danie, bądź też być dodatkiem do jakiegoś mięsa. Trochę gotowania, mieszania, pieczenia i gotowe.

makaron z kalafiorem pod beszamelem

Makaron z kalafiorem pod beszamelem

składniki:

  • pół młodego kalafiora (może być brokuł)
  • 1 szklanka makaronu penne
  • 3 łyżki startej mozzarelli

beszamel:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

makaron z kalafiorem pod beszamelem

przygotowanie:

Makaron gotuję al dente.

Kalafiora dzielę na mniejsze różyczki i gotuję w osolonej wodzie 6-8 minut.

Formę do pieczenia smaruję masłem, układam ugotowany makaron i kalafiora.

Piekarnik nagrzewam do 200oC.

W garnku rozgrzewam masło, dodaję mąkę, smażę aż powstaną bąble cały czas mieszając trzepaczką. Stopniowo dolewam mleka (mieszam cały czas, aby nie powstały grudki). Doprawiam solą, pieprzem i gałką. Gęstym sosem polewam kalafiora. Na wierzch posypuję ser.

Zapiekam przez 15-20 minut.

makaron z kalafiorem pod beszamelem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *