Makaron ryżowy z wołowiną w czerwonym curry

Rozgrzewające danie, idealne na mrozy. Smaki kuchni tajskiej towarzyszą mi ostatnio regularnie. Serwuje rodzinie zupy tajskie, czerwone i zielone curry z ryżem, a dziś noodle ryżowe z pysznymi dodatkami. Wołowina, szparagi, fasolka szparagowa, mniam! Makaron ryżowy z wołowiną w czerwonym curry – spróbujcie!

Makaron ryżowy z wołowiną w czerwonym curry

składniki na 2 porcje:

  • makaron ryżowy 150-200g
  • szparagi mini (10-12 szt.)
  • 200g wołowiny (np.udziec)
  • 100g fasolki szparagowej
  • świeża kolendra
  • sezam

sos:

  • 400g mleka kokosowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka masła orzechowego

przygotowanie:

Mleko kokosowe podgrzewam, dodaję pastę curry i masło orzechowe. Gdy sos będzie już jednolity wrzucam fasolkę szparagową pokrojoną w małe kawałki. Gotuje ok 6-7 minut al dente.

W tym czasie gotuję makaron wg wskazówek na opakowaniu.

Szparagi gotuję na parze lub w wodzie przez 4 minuty.

Wołowinę kroję w cienkie plasterki w poprzek włókien. Nie przyprawiam. Smażę na mocno rozgrzanej patelni po 20 sekund z każdej strony. Solę i pieprzę dopiero po zdjęciu z patelni.

Odlany makaron mieszam z sosem. Nakładam na talerz. Dodaję mięso, szparagi, posiekaną kolendrę i sezam.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *