Makaron mie z łososiem teriyaki

Tym razem coś na orientalną nutę. Makaron mie z sosem teriyaki – fantastyczny słodki sos, rozpływająca się rybka i cieniutki makaron, czyli szybki i smaczny obiadek.

makaron mie z łososiem teriyaki

Makaron mie z łososiem teriyaki

składniki:

  • 300g surowego łososia
  • 200g makaronu Mie
  • 2 dymki (cebulka+szczypiorek)
  • łyżka posiekanego kostkę imbiru
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • pół łyżeczki chili
  • sól (ewentualnie)
  • 150 ml sosu teriyaki (gotowy lub wg mojego przepisu)
  • oliwa z oliwek

przygotowanie:

Łososia myję pod wodą, osuszam papierowym ręcznikiem, odcinam skórę cienkim nożykiem. Łososia kroję w kostkę o boku ok. 2 cm, polewam połową sosu teriyaki (sos musi być zimny), dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na min.30 minut.

Cebulkę kroję w krążki. Szczypiorek, czosnek i imbir siekam na drobno.

Na woku rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Wrzucam łososia razem z sosem. Smażę mieszając drewnianą łyżką. Zdejmuję łososia z woka i wrzucam cebulkę, czosnek, imbir i chili. Mieszam i dolewam pozostałą część sosu.

W tym czasie gotuję makaron (wg przepisu na opakowaniu – wrzucić na wrzątek i gotować ok. 4 minut).

Do woka w którym są przyprawy z cebulką wrzucam łososia i odlany makaron. Mieszam wszystko i podaję.

makaron mie z łososiem teriyaki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *