Łosoś z serem taleggio, daktylami i figami

Wyjątkowa propozycja dla smakoszy łososia. Wykwintne danie z niebanalnymi dodatkami. Łosoś marynowany w ziołach, czosnku i orzeszkach piniowych, przykryty plastrami sera taleggio (ser dojrzewający z białą pleśnią) podany z duszonymi na maśle suszonymi daktylami i figami oraz pieczonymi ziemniaczkami z parmezanowo-ziołową skórką.

łosoś z serem taleggio

Łosoś z serem taleggio, daktylami i figami

składniki dla 2 osób:

  • 2 x 200g łososia surowego
  • ser taleggio (ewentualnie camembert)

marynata do łososia:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 gałązka posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżka posiekanych orzeszków piniowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

dodatki:

  • 2 łyżki masła
  • 4 suszone daktyle bez pestek
  • 4 suszone figi

do ziemniaków:

  • 4 średnie ziemniaki
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki siekanego rozmarynu
  • 2 łyżeczki siekanego oregano
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty ucieram w moździerzu i nacieram tym filety z łososia. Odkładam na 2 godziny do lodówki.

Ziemniaki myję, kroję na pół, a potem na ćwiartki. Wszystkie składniki do ziemniaków ucieram w moździerzu i smaruję tym ziemniaki, piekę 1,5 godziny (lub nawet więcej) w 180oC.

Filety z łososia piekę 12 minut w 180oC, następnie układam na nich plastry sera taleggio i zapiekam 5 minut. Ser rozpłynie się na całym kawałku łososia.

Z daktyli wydłubuję pestki a figi przekrajam na pół. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam suszone owoce, duszę 10 minut pod przykryciem często ruszając patelnią.

łosoś z serem taleggio

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment