Łosoś pod chrzanową pierzynką

Ależ to jest pyszne! Chyba nie muszę nikogo przekonywać do kompozycji łososia z chrzanem – „niebo w gębie”. A dodatkowo ogórkowa łuska pokryta delikatną galaretą. Polecam serdecznie na Wigilię, taki łosoś robi rewelacyjne wrażenie estetyczne i smakowe.

łosoś pod chrzanową pierzynką

Łosoś pod chrzanową pierzynką

przepis z Lepszy Smak

składniki:

  • 0,5kg fileta łososia
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 1-2 czubate łyżki chrzanu
  • 1 ogórek
  • żelatyna do rozpuszczenia (na ok. 0,5 l galarety)
  • gałązka koperku i ugotowana marchew – do dekoracji

przygotowanie:

Łososia wkładam do naczynia, obkładam pokrojoną w talarki cebulą, skrapiam octem, przyprawiam liściem laurowym, zielem, pieprzem, solą, zalewam wodą i gotuję (do momentu zagotowania). Odstawiam do wystudzenia, wywar zostawiam na galaretę. Rybę wyjmuję i schładzam w lodówce.

Serek śmietankowy mieszam z chrzanem. Ogórka dokładnie myję i kroję w cieniutkie plasterki.

Wywar odcedzam, mocno podgrzewam i mieszam z żelatyną.

Gotowego łososia smaruję równomiernie serkiem, obkładam plasterkami ogórka, dekoruję marchewką, przyprawami według uznania, smaruję lekko tężejącą żelatyną. Odstawiam do lodówki. 

łosoś pod chrzanową pierzynką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *