Łosoś koperkowy na parze

Wiosna na dobre wchodzi drzwiami i oknami, więc i na talerzu musi być kolorowo, smacznie, lekko i zdrowo. Nic prostszego – łosoś z warzywami gotowany na parze.

łosoś koperkowy na parze

Łosoś koperkowy na parze

składniki dla 2 osób:

  • 2 x 200g łososia surowego
  • pół brokuła
  • 100g mini marchewek
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • sól, pieprz

masło koperkowe:

  • 50g miękkiego masła
  • 1 łyżka koperku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól

przygotowanie:

Łososia solę i pieprzę, posypuję koperkiem i odkładam do lodówki na godzinę.

Do garnka wlewam wodę, kładę sito do gotowania na parze, zagotowuję wodę. Na sicie układam łososia i warzywa, przykrywam i gotuję ok. 18 minut.

W międzyczasie miksuję składniki na masło koperkowe. Nadaję mu dowolny kształt (np. wyciskam rękawem ozdobne kształty) i wkładam do lodówki.

Gotowe warzywa i łososia układam na talerz, kawałki masła układam na łososia. Można podawać z ryżem.

na grilla:

Łososia zawijam w folię i piekę na ruszcie ok 20 minut.

łosoś koperkowy na parze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *