Łosoś koperkowy na parze

Wiosna na dobre wchodzi drzwiami i oknami, więc i na talerzu musi być kolorowo, smacznie, lekko i zdrowo. Nic prostszego – łosoś z warzywami gotowany na parze.

łosoś koperkowy na parze

Łosoś koperkowy na parze

składniki dla 2 osób:

  • 2 x 200g łososia surowego
  • pół brokuła
  • 100g mini marchewek
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • sól, pieprz

masło koperkowe:

  • 50g miękkiego masła
  • 1 łyżka koperku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól

przygotowanie:

Łososia solę i pieprzę, posypuję koperkiem i odkładam do lodówki na godzinę.

Do garnka wlewam wodę, kładę sito do gotowania na parze, zagotowuję wodę. Na sicie układam łososia i warzywa, przykrywam i gotuję ok. 18 minut.

W międzyczasie miksuję składniki na masło koperkowe. Nadaję mu dowolny kształt (np. wyciskam rękawem ozdobne kształty) i wkładam do lodówki.

Gotowe warzywa i łososia układam na talerz, kawałki masła układam na łososia. Można podawać z ryżem.

na grilla:

Łososia zawijam w folię i piekę na ruszcie ok 20 minut.

łosoś koperkowy na parze

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *