Łosoś cytrynowy z kaparami

Trudno Wam sobie wyobrazić Wigilię bez karpia? Obok tradycyjnej wigilijnej ryby zaserwujcie gościom różowego, soczystego łososia w towarzystwie cytrynowych kaparów z oliwkami i koperkiem. Bardzo smaczna i elegancka propozycja na Wigilię. Sprawdzi się również w Waszym domu. Możecie użyć łososia w dzwonkach lub filety. Odkryjcie w czasie Świąt nowe doskonałe smaki.

łosoś cytrynowy z kaparami

Łosoś cytrynowy z kaparami

składniki na 4 porcje:

  • 4 dzwonka z łososia (po ok. 220g)
  • 6 łyżek oleju cytrynowo-bazyliowego Kujawski
  • 6 łyżek kaparów
  • 20 oliwek bez pestek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki siekanego koperku
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Łososia opłukuję pod zimną wodą, osuszam ręcznikiem papierowym, solę i nacieram olejem cytrynowo-bazyliowym (używam do tego 4 łyżki oleju). Odstawiam na 30 minut do lodówki.

Kapary odsączam, oliwki kroję w plasterki.

Na rozgrzaną patelnię układam łososia (dzwonka o grubości ok. 1,5cm), smażę po 5-6 minut z każdej strony.

Pozostały olej smakowy rozgrzewam na małej patelni, dodaję kapary i oliwki. Podsmażam chwilę, doprawiam sokiem z cytryny. Zdejmuję z ognia i dodaję łyżkę siekanego koperku, mieszam.

Na usmażonego łososia układam cytrynowe kapary z oliwkami. Posypuję pozostałym koperkiem i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Podaję z plastrami cytryny na eleganckich talerzach.

łosoś cytrynowy z kaparamiłosoś cytrynowy z kaparami łosoś cytrynowy z kaparami

Przepis na łososia cytrynowego z kaparami i inne bożonarodzeniowe przepisy, znajdziecie również w świątecznym e-booku serwisu zpierwszegotloczenia.pl (ZT Kuszwica) i fooder.pl. Czeka tam na Was jeszcze ponad 100 przepisów z dotychczasowych bożonarodzeniowych e-booków. Zapraszam!
Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *