Limonkowy kurczak z salsą warzywną

Egzotycznie, orzeźwiająco i lekko. Kurczak staje się soczysty dzięki marynacie i szybkiemu grillowaniu (w wersji na tradycyjnego grilla polecam zrobić filety w całości przekrojone jedynie z grubości na pół). Zwyczajny kurczak może stać się cudowny i warty zapamiętania, dzięki świeżym i aromatycznym dodatkom – awokado, pomidor, limonka, kolendra. Polecam również spakować takie danie do lunchboxa i zjeść jako sałatkę. Zachęcam i życzę smacznego!

limonkowy kurczak z salsą warzywną

Limonkowy kurczak z salsą warzywną

składniki na 2 porcje:

  • 400g piersi z kurczaka

marynata

  • 100ml oliwy
  • sok z ½ limonki
  • skórka z ½ limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • sól, pieprz

salsa

  • 1 duży pomidor
  • 1 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • szczypior
  • oliwa
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Pierś płuczę pod zimną wodą, osuszam, kroję na kostkę. Składniki marynaty mieszam i zalewam nią kurczaka. Marynuję w lodówce min. 30 minut.

Składniki salsy siekam w drobną kostkę, zalewam limonką, oliwą i doprawiam solą i pieprzem.

Kurczaka grilluję na gorącej patelni. Rozkładam na talerze i podaję z salsą.

limonkowy kurczak z salsą warzywną
Danie pachnące ziołami. Lato 2015Danie pachnące ziołami - lato 2015

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *