Leniwe z cynamonem

Lubicie leniwe? Ja uwielbiam. Wasze dzieci z pewnością też. Już tak dawno nie jadłam, że musiałam je zrobić. Jeśli brakuje Wam czasu i pomysłów na obiad to polecam leniwe. Przepyszny, polski obiad dla każdego głodomora. Szybko, smacznie i cynamonowo.

leniwe z cynamonem

Leniwe z cynamonem

składniki na 2 porcje:

  • 250g twarogu
  • ok. 150g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

dodatki:

  • masło
  • bułka tarta
  • cukier
  • cynamon

leniwe z cynamonem

przygotowanie:

Wstawiam na gaz garnek z lekko osoloną wodą.

Twaróg mielę lub ugniatam tłuczkiem do ziemniaków. Łączę z mąką, jajkiem, solą i cukrem.

Zagniatam, aż powstanie jednolite ciasto i będzie odchodziło od rąk. Ciasto dzielę na kawałki i formuję wałeczki o grubości ok. 2 cm. Lekko je spłaszczam i kroję pod kątem na małe kluseczki. Kluseczki oprószam mąką, aby się nie sklejały.

Wrzucam do wrzątku i gotuję 1 minutę od wypłynięcia. Wyjmuję kluski łyżką cedzakową.

W międzyczasie na patelni rozpuszczam masło, dodaję bułkę tartą, cukier i cynamon. Smażę kilka minut i polewam kluseczki.

Jeśli zostaną wam kluseczki, można je następnego dnia podsmażyć na masełku. Będą równie wyśmienite.

leniwe z cynamonem

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

  • whiness 7 grudnia 2013 at 10:14

    Prawdziwy smak dzieciństwa 🙂

    Reply
  • Basia 10 stycznia 2015 at 15:42

    Ale pyszne to twoje jedzonko ! Jak u babci !

    Reply

Leave a Comment