Leczo

Na szczęście jest chłodniej, upały chwilowo minęły, więc pikantne i sycące leczo będzie w sam raz. Wspaniale smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień, kiedy wszystkie smaki się dobrze „przegryzą”.

leczo

Leczo

składniki:

  • 6 pomidorów
  • 1 czerwona
  • 1 żółta papryka
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • pętko kiełbasy wiejskiej (opcjonalnie)
  • papryka słodka
  • papryka chilli
  • olej
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka wody + 1 łyżka mąki (do zagęszczenia leczo)

leczo

przygotowanie:

Pomidory nacinam przy szypułce i sparzam we wrzątku. Po minucie odlewam wodę, schładzam pomidory w lodowatej wodzie i zdejmuję skórkę. Z obranych pomidorów wycinam twardy środek i wrzucam do garnka. Gotuję ok. 20 minut, aż pomidory się rozgotują. Następnie przecieram je przez sito.

Cebulę, paprykę i cukinię kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę, smażę chwilę, aby cebulka zrobiła się szklista, zdejmuję z patelni. Jeśli używam kiełbasy to po cebuli wrzucam pokrojoną kiełbasę, smażę ok. 10 minut.

Następnie na patelnię wrzucam papryki i cukinie. Duszę wszystko ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą chrupiące.

Wszystkie składniki wrzucam do garnka, zalewam przecierem pomidorowym. W szklance wody mieszam dokładnie mąkę i wlewam do garnka. Duszę całość 15 minut, przyprawiam solą, pieprzem papryką słodką i chilli.

leczo

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

  • mopswkuchni 13 sierpnia 2013 at 17:17

    Tak, takie leczo jest idealne na takie chłodniejsze letnie dni. Witam w mojej akcji Warzywa psiankowate i zapraszam do dalszych eksperymentów z psiankowatymi 😉

    Reply
  • shabbyeat 13 sierpnia 2013 at 22:09

    rozgrzewa i „najada” 🙂

    Reply

Leave a Comment